Željezara Nikšić: Šalju kući 800 radnika

Bez autora
Jan 27 2011

Vlasnik nikšićke Željezare, Montenegro Specility Steels MNSS je na oglasnoj tabli upravne zgrade postavio saopštenje o novoj sistematizaciji po kojoj se broj zaposlenih drastično smanjuje sa sadašnjih 1.400 na 600 radnika. Iz uprave kompanije je saopšteno da će otpremnine za višak zaposlenih iznositi između 8.000 i 24.000 eura, zavisno od dužine radnog staža, a u taj program uključene su sve njihove obaveze prema radnicima. Osam hiljada eura otpremnine platiće Željezara, a ostatak Vlada Crne Gore. Ovaj program nudi se i invalidima rada, kao i onima koji su tokom 2010. godine imali više od 400 sati bolovanja. Ponuđena otpremnina za invalide rada iznosi između 9.600 i 24.000 eura. U vrhu fabrike očekuju da program motiviše one radnike koji ostanu u pogonima Železare, a prijavljivanje zaposlenih za odlazak biće otvoreno od 1. do 28. februara, dok bi im pare od otpremnine bile isplaćene između 1. i 7. aprila.

Željezara Nikšić: Šalju kući 800 radnikaVlasnik nikšićke Željezare, Montenegro Specility Steels MNSS je na oglasnoj tabli upravne zgrade postavio saopštenje o novoj sistematizaciji po kojoj se broj zaposlenih drastično smanjuje sa sadašnjih 1.400 na 600 radnika.

Iz uprave kompanije je saopšteno da će otpremnine za višak zaposlenih iznositi između 8.000 i 24.000 eura, zavisno od dužine radnog staža, dodajući da su u taj program uključene sve njihove obaveze prema radnicima.

Navodi se da će osam hiljada eura otpremnine platiti Željezara, a ostatak Vlada Crne Gore. Ovaj program nudi se i invalidima rada, kao i onima koji su tokom 2010. godine imali više od 400 sati bolovanja. Ponuđena otpremnina za invalide rada iznosi između 9.600 i 24.000 eura.

U vrhu fabrike očekuju da program motiviše one radnike koji ostanu u pogonima Železare, a prijavljivanje zaposlenih za odlazak biće otvoreno od 1. do 28. februara, dok bi im pare od otpremnine bile isplaćene između 1. i 7. aprila.

Stav sindikata Železare o broju zaposlenih u suprotnosti je sa onim što je ponudila uprava, što je novinarima potvrdio i predsjednik Janko Vučinić.

"Poznat je naš stav o tom pitanju. Po nama, smanjenje broja zaposlenih može se sprovesti jedino na principu dobrovoljnosti“, rekao je Vučinić.

Radnici Željezare još nijesu primili novembarsku platu, a od novog premijera Igora Lukšića očekuju da im pomogne u rješavanju agonije koja dugo potresa najveći nikšićki kolektiv.

U međuvremenu je lansirana vijest o angažovanju u fabrici turske kompanije „CVS Makine“, sa kojom su željezarci 2009. godine potpisali ugovor o isporuci 25 miliona eura vrijedne opreme, kojom bi se poboljšao kvalitet čelika, u okviru druge faze investicija.

Turci upozoravaju da u slučaju da ne bude završena druga faza investicija u nikšićkoj fabrici, onda ona neće moći da postigne nivo kvaliteta koji se na tržištu zahtijeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik